Viime aikoina ovat yleistyneet kokonaisten nettisivustojen kopioinnit. Syitä tällaiseen toimintaan voi olla monia, esimerkiksi jonkin kolmannen sivuston hakukonenäkyvyyden nostaminen, kiusanteko, tietojen kalastelu sekä jopa ihan bisneksen kaappaamisyritys piraattituotteiden avulla. Ongelma on nykyään melko yleinen – kyseessä ei siis ole henkilökohtainen hyökkäys sinua vastaan. Pysyttele rauhallisena.

Haittaako kopiosivuston olemassaolo?

Kopiosivusto voi tehdä haittaa monella tavalla. Sivuston hakukonenäkyvyys voi romahtaa, jos kopioitu sivusto saavuttaakin suuremman suosion ja Google alkaakin vahingossa luulla sinun sivustoasi kopiosivustoksi. Toinen mahdollinen haittavaikutus on, että kopiosivusto voi yrittää harhauttaa sivuston ylläpitäjiä kirjautumaan tälle valesivustolle ja varastaa ylläpitotunnukset tätä kautta.

Kopiosivusto voi myös ihan vaan hämmentää sivustosi vierailijoita. Jos kopiosivusto on rakennettu nostamaan jonkin kolmannen sivuston hakukonenäkyvyyttä, se yleensä sisältää hämmentäviä tekstejä. Näiden hämmentävien tekstien ja linkkien tarkoitus on kerätä hakukoneiden huomio yleisillä hakutermeillä. Esimerkiksi yhdellä asiakkaamme sivustolta tehdyllä kopiosivustolla tekstejä oli korvattu monen eri toimialan fraaseilla, jotka eivät mitenkään liittyneet asiakkaamme toimialaan.

Valesivusto voi tehdä todellista haittaa viemällä kansainväliset asiakkaasi. Sivusto voi huijata potentiaalisia asiakkaita esiintymällä yrityksesi virallisena sivustona ja viedä asiakkaiden rahat välistä.

Miten estän tällaisen toiminnan?

Sivuston kopioimista ei voi kunnolla estää. Jos joku pääsee lukemaan sivuston sivuja, hän pystyy myös kopioimaan sivuston. Samalla tavoin kuin jos pystyy lukemaan paperilehteä, pystyy myös sen kopioimaan – joko kopiokoneella, älypuhelimella tai vaikkapa agenttielokuvista tutuilla mikrofilmikameroilla.

Sivustoa ei siis tarvitse erityisesti murtaa, että sieltä pystyy kopioimaan sisältöä. Sivuston kopioimista ei myöskään varsinaisesti pysty estämään. Sivustoasi ei ole siis hakkeroitu tai murrettu, jos sivustosi on kopioitu.

On kuitenkin hyvä, jos sivustolla on Copyright-merkinnät, mielellään myös sivuston lähdekoodissa. Tarkkaamaton kopioija saattaa kopioida nämä tiedot vahingossa kopiosivustolle. Myös kuvassa oleva copyright-teksti voi karkottaa laiskimmat kopioijat helpommille sivustoille.

Yksi keino valvoa sisällön kopioimista on lisätä Google Alertsiin sivustoltasi jokin fraasi, jota ei ole muilla sivustoilla. Jos Google löytää uuden sivun, jolla kyseinen fraasi tai lause esiintyy, saat sähköpostia. Joskus nämä kopiosivustot ovat estäneet Googlen pääsyn sivustolla ja siinä tapauksessa Google Alerts ei toimi.

Sivustoa ei siis tarvitse erityisesti murtaa, että sieltä pystyy kopioimaan sisältöä. Sivuston kopioimista ei myöskään varsinaisesti pysty estämään. Sivustoasi ei ole siis hakkeroitu tai murrettu, jos sivustosi on kopioitu.

Kannattaako kopiosivustolla vierailla?

Jos päätät vierailla kopiosivustolla, vierailu kannattaa tehdä varovasti – vähintään tietokoneen virustorjunnan tulee olla ajan tasalla. Selaimesta tulee myös olla uusin, päivitetty versio. Kopiosivuston tekijöillä ei ole puhtaat jauhot pussissaan ja voi olla, että kopiosivusto sisältää haitta- tai vakoiluohjelmia. Kannattaa myös tehdä sivustolle vierailu selaimen incognito-tilassa.

Mihinkään lomakkeeseen – varsinkaan kirjautumislomakkeisiin – ei saa laittaa mitään henkilötietoja, tunnuksia eikä varsinkaan salasanoja. Kopiosivustolle on mahdollista rakentaa kirjautumislomake, joka välittää kirjautumistiedot oikealle sivustollesi ja kaikki näyttää olevan periaatteessa ihan kunnossa. Kopiosivustolle kirjautuminen vaan samalla kopioi salasanasi hakkereille (ns. man-in-the-middle-hyökkäys). Kannattaa siis olla hyvin tarkkana kirjautumissivujen kanssa, varsinkin kun sivustosi on kopioitu.

No sivustoni nyt kopioitiin – mitä teen?

Helpoin tapa on pyytää tekijänoikeuksiin erikoistunutta lakiasiantoimistoa hoitamaan asia. He ovat erikoistuneet juuri tällaisiin tapauksiin. Esimerkiksi Turre Legal hoitaa tällaisia tapauksia. Verkosta löytyy myös kansainvälisiä palveluja, jotka auttavat poistopyyntöjen tekemisessä. Tällaisia palveluja ovat esimerkiksi dmca.com.

Voit kuitenkin myös itse yrittää pyytää sivuston poistamista verkosta. Tämä tapahtuu verkkotunnuksen poistamispyynnön avulla. Ensimmäisenä tätä varten pitää selvittää verkkotunnuksen rekisteröijän yhteystiedot. Tämän voi tehdä esimerkiksi Viestintäviraston whois-palvelusta. Jos Whois-tiedoista löytyy rekisterinpitäjän abuse-yhteystiedot (esim. ”Registrar Abuse Contact Email”), kannattaa yrittää sitä kautta vaatia kopiodomainia otettavaksi pois verkosta.

Jotta voit esittää vaateita kopiosivuston alasajamiseksi, tarvitset todisteita. Yleensä tarvitaan vähintään todiste, että sivustosi oli olemassa ensin. Tähän löytyy yleensä apu Internet Archiven Wayback Machinesta. Etsi sieltä mahdollisimman varhainen versio kopioidusta sivustosta, yleensä sivuston etusivusta löytyy eniten versioita. Kannattaa toimittaa Web Archiven linkki, alkuperäisen sivun linkki ja kopioidun sivun linkki. Mitä enemmän näitä todisteita on, sitä helpompaa asian edistäminen on.

Abuse-yhteyshenkilö ei ole yhteistyöhaluinen – entä nyt?

Mikäli rekisterinpitäjä ei suostu poistamaan verkkotunnusta esittämiesi todisteiden pohjalta, voit joutua tekemään rikosilmoituksen ja hakemaan jopa rekisterinpitäjän kotimaan oikeudesta oikeudenpäätöksen. Tällaiset tilanteet kannattaa viimeistään antaa lakiasiaintoimiston hoidettavaksi.
Voiko sivuston poistaa Googlesta?

Kevyempi vaihtoehto on vaatia Googlea poistamaan sisältö verkosta. Tämä ei ole kuitenkaan ihan yksinkertaista, koska joudut yksilöimään tekijänoikeuksiasi loukkaavat sivut. Lisäksi ilmoitusta Googlelle tehtäessä pitää olla täysin varma, että kopioidun sivuston omistajalla ei ole oikeutta käyttää esimerkiksi tekstejä tai kuvia. Esimerkiksi kuvapankkikuviin voi teoriassa olla käyttöoikeus myös kopioidun sivuston omistajalla.
Googlelle pitää ilmoittaa alkuperäisen sivun osoite ja kopiosivun osoite ja yksilöidä tarkasti ongelmakohdat. Yleensä kuva voi olla helpoin tapa osoittaa tämä, jos olet varma, että kuvaaja ei ole antanut lupaa käyttää kuvaa. Googlen kuvahaulla voi kuvan avulla hakea, onko kuvaa käytetty muualla.

Pitääkö olla huolissaan?

Sivuston kopiointi ei välttämättä kosketa sivustoasi millään tavalla, ei nyt eikä tulevaisuudessa. Kannattaa kuitenkin jollain tasolla varautua, esimerkiksi googlailemalla säännöllisin väliajoin lauseita omalta sivustoltasi. Lauseet kannattaa laittaa Googlen hakukenttään lainausmerkeissä.
Jos kuitenkin joudut kopioinnin uhriksi, pysy rauhallisena ja käyttäydy kohteliaasti, jos yrität pyytää verkkotunnusta poistettavaksi. Rekisterinpitäjät ovat yleensä hankalassa välikädessä eivätkä he ole yleensä millään tavalla syyllisiä tilanteeseen.

Tilaa Statement-uutiskirje

Share This