WordPressin ekosysteemi ja järjestelmä on käynyt läpi merkittäviä muutoksia viime vuosina, ja nämä muutokset ovat muuttaneet huomattavasti tapaa, jolla sisällöntuottajat pystyvät luomaan ja hallinnoimaan verkkopalveluiden sisältöä. 

Lohkoteemat, Full Site Editing (FSE) ja Gutenberg-editorin core-lohkot ovat tuoneet sisällöntuotantoon joustavuutta, tehokkuutta ja vapautta. Samalla ne ovat kuitenkin aiheuttaneet hämmennystä. Klassiseen editoriin ja kiinteisiin ACF-kenttiin tottuneiden on nyt omaksuttava uusi ajattelutapa, jossa ainoana rajana on sisällöntuottajan oma mielikuvitus, luovuus ja kärsivällisyys.

Tässä kirjoituksessa tarkastelemme, miten uusimmat muutokset vaikuttavat sisällöntuottajien työhön ja mitä etuja ne tarjoavat nykyaikaisten verkkosivujen luomisessa. 

Sisällöntuotannon ajattelumuutos 

Kaikista vaativin muutos siirryttäessä klassisen mallin toteutuksista lohkoteemaan on varmasti ajattelutavan muuttaminen. Klassisen editorin, Gutenberg-editorin ja ACF-lohkojen yhdistelmissä sisällöntuotanto tapahtuu pitkälti ennalta määritetyissä rajoissa ja raameissa. ”Vanhan mallin” verkkopalvelutoteutuksissa hyödynnetään myös sivupohjia, joissa on kiinteitä ja usein pelkästään koodissa hallittavia kenttiä.

Lohkoteeman ja Core-lohkojen myötä rajat häviävät lähes kokonaan, ja jokainen sivu tai artikkeli rakennetaan itse pinoamalla, ryhmittelemällä ja jäsentämällä erilaisia core-lohkoja. Kaikki on sisällöntuottajan omissa käsissä aina headerista ja kansilehdistä footeriin ja sivupalkkeihin. Sisällöntuottaja voi halutessaan myös valita omia tyylejä aina fonteista ja värimäärityksistä kuvien pyöristyksiin ja yksittäisten lohkojen marginaaleihin.

Isoin muutos on siis siirtyä rajatusta ajattelutavasta ”world is your oyster” -tyyliseen ajattelutapaan, jossa sisällöntuottajan rajoina ovat ainoastaan kärsivällisyys opetella, testailla ja kliksutella sekä tietenkin oma mielikuvitus.

Mikä muuttuu lohkoteemaan ja core-lohkoihin siirryttäessä?

Siirtyminen klassisesta ja kiinteiden kenttien tyylistä vapaaseen lohkoteemaan ja itse hallittaviin core-lohkoihin on askel kohti joustavampaa ja käyttäjäystävällisempää verkkosivustojen rakentamista. Tämä muutos antaa sisällöntuottajille enemmän valtaa ja mahdollisuuksia räätälöidä sivustonsa ulkoasua ja toiminnallisuuksia ilman syvällistä teknistä osaamista tai koodaustaitoja.

Seuraavassa on tiivistelmä siitä, mitä muutoksia sisällöntuottajat voivat odottaa siirtyessään klassisista, rajatuista malleista lohkoteemaan:

  1. Rajatut muokkausmahdollisuudet vs. Koko sivuston muokkaus

    • Lohkoteemassa core-lohkoja hyödyntämällä sisällöntuottajat voivat muokata koko sivustoa, mukaan lukien otsikon, alatunnisteen, sivupalkit ja muut osat, samalla tavoin kuin muutakin sivustoa.
  2. Erillinen esikatselunäkymä vs. reaaliaikainen esikatselu suoraan editorinäkymässä

    • Lohkoteema tarjoaa reaaliaikaisen esikatselun kaikista muutoksista (WYSIWYG), jolloin käyttäjät näkevät välittömästi, miltä heidän muokkauksensa näyttävät sivustolla jo editorinäkymässä. Tämä vähentää tarvetta jatkuvaan esikatseluun ja parantaa sisällöntuotannon tehokkuutta.
  3. Räätälöidyt koodissa rakennetut lohkot vs. itse rakennetut lohkomallit

    • Lohkomallit ovat keskitetysti tallennettuja lohkokokonaisuuksia, joilla sisältöä voidaan luovasti jäsentää sivustolla ilman tarvetta räätälöidyille lohkoille. Sisällöntuottajat voivat itse luoda ja muokata lohkoja ja jopa kokonaisia sivupohjia lohkojen avulla ilman koodausta, mikä mahdollistaa esimerkiksi erilaisten ländärien luovan rakentamisen.
  4. Rajatut lohkot ja työkalut vs. monipuolisuus ja joustavuus

    • Lohkoteemassa core-lohkojen valikoima kattaa laajan kirjon erilaisia sisältöelementtejä, kuten tekstilohkoja, kuvia, videoita, gallerioita, painikkeita, upotuksia, dynaamisia lohkoja ja paljon muuta. Tämä monipuolisuus antaa sisällöntuottajille mahdollisuuden luoda monimuotoista ja visuaalisesti houkuttelevaa sisältöä ilman tarvetta kolmannen osapuolen lisäosille. Sisällöntuottajat voivat myös mukauttaa editorin työkalupalkin asettelua omien työskentelytapojen mukaiseksi.

Yllä mainittujen ominaisuuksien lisäksi lohkoteema tarjoaa usein valmiita lohkoja, jotka helpottavat yleisten elementtien, kuten navigointilinkkien ja sosiaalisen median kuvakkeiden, lisäämistä ja muokkaamista. Lisäksi parannuksia on tehty versiohistorian hallintaan, mobiiliyhteensopivuuteen sekä sisällön rakenteen hallintaan.

Kohti luovempaa ja hauskempaa sisällöntuotantoa!

WordPressin viimeaikaiset päivitykset, kuten lohkoteemat, Full Site Editing (FSE) ja Gutenberg-editorin core -lohkot, ovat tuoneet mukanaan enemmän joustavuutta ja luovuutta sisällöntuotantoon. Vaikka uusien työkalujen käyttö voi olla aluksi hankalaa niille, jotka ovat tottuneet vanhoihin menetelmiin, ne tarjoavat paljon mahdollisuuksia monipuolisempaan ja suoraan sanoen myös hauskempaan verkkosivujen rakentamiseen. Ei muuta kuin uutta kohti! 

Haluatko oppia lisää lohkoteemasta tai parantaa osaamistasi? Tilaa koulutusta itsellesi tai koko tiimille ottamalla yhteyttä Valun asiakkuuspäälliköihin. 

Jos sivustosi ei vielä käytä lohkoteemaa, nyt voisi olla hyvä hetki harkita muutosta. Ota yhteyttä asiakkuuspäällikköösi tai myyntijohtajaamme Lauri Alppisaraan ja keskustellaan sivustonne siirtämisestä lohkoteemaan. 

 

Tilaa Statement-uutiskirje

Share This