Tablettien hankinta yrityskäyttöön – 5 tärkeää vinkkiä

Tablettien hankinta on monessa yrityksessä pohdinnassa. Ne soveltuvat loistavasti varsinkin paljon liikkuville työntekijöille, esimerkiksi myyjille. Tarjolla on usean merkkisiä, mallisia, kokoisia ja tehoisia laitteita. Pelkästään hintaan tai laitteiden teknisiin ominaisuuksiin ei kuitenkaan kannata tuijottaa. Kun laitteet hankitaan usean vuoden ajaksi, investoinnista tulee olla aidosti hyötyä.

Satoja erilaisia tabletteja on tullut markkinoille sen jälkeen kun Apple julkisti iPadin vuonna 2010. Vaikka laitteita onkin erilaisia, kaikki perustuvat johonkin kolmesta eri alustasta: iOS, Android tai Windows. Monesti laitteita vertailtaessa ei kuitenkaan ymmärretä kiinnittää huomioita asioihin, jotka vaikuttavat tablet-laitteista saataviin todellisiin hyötyihin.

Huomioi erityisesti nämä 5 tekijää, kun valitset tabletteja yrityskäyttöön:

1:  Varmista, että laitteeseesi on saatavilla käyttöjärjestelmäpäivityksiä myös jatkossa. Esimerkiksi vajaan parin vuoden ikäisiin Samsungin Android-tabletteihin ei välttämättä saa asennettua uusinta päivitystä! Sama ongelma on koskenut myös Windows-laitteita. IPadien kohdalla tilanne on huomattavasti parempi sillä uusimman iOS 9:n voi asentaa jopa keväällä 2011 julkaistuun iPad 2:seen

2:  Älä katso pelkkää hintaa. IPadien ja laadukkaiden Android- ja Windows-tablettien hintaero on lähes olematon, kun verrataan yrityskäyttöön soveltuvia, käyttötuntumaltaan laadukkaita ja suorituskykyisiä malleja. Käyttäjien into laantuu, jos laitteet tuntuvat kädessä halvoilta muovileluilta. Halvoissa laitteissa yleensä myös kosketusnäytön kestävyys ja tuntuma sekä laitteen suorituskyky ovat heikkoja. Investoinnista voi tulla silkka pannukakku.

3:  Älä maksa turhaan tallennustilasta, jota et tarvitse. Yhä suurempi osa tiedosta sijaitsee pilvessä. Tabletille tallennetaan tyypillisesti asiakastapaamisissa tarvittavat esitysaineistot. Siten ne ovat käytettävissä myös ilman internet-yhteyttä, esimerkiksi Showell myyntisovelluksen avulla. Jos laite ei tule viihdekäyttöön, yleensä tallennustilan puolesta kevein malli on yritykselle riittävä.

4:  Jos haluat liittää tabletin televisioon tai videotykkiin, tarvitset soveltuvat muuntimet, joilla VGA- tai HDMI-liitäntä muutetaan tabletin liitinporttiin sopivaksi. IPadien kanssa tämä on helppoa, sillä sopivat adapterit ovat helposti saatavilla. Androidin kohdalla saatavuus riippuu täysin valmistajasta ja laitteen iästä. Usein niissä adapteri tarvitsee oman virtalähteensä, joka tekee käytöstä monimutkaista. Muita lisävarusteita ovat muun muassa näppäimistöt ja kotelot, joita on saatavilla hyvin tunnettujen valmistajien laitteisiin. Halpoihin tabletteihin sen sijaan voi olla vaikea löytää kaikki tarvittavat varusteet. Valitse kotelo, jonka avulla saat tabletin pystyyn eri asentoihin, mutta joka näyttää tyylikkäältä eikä tee laitteesta liian painavaa tai paksua.

5:  Yrityskäytössä tablet on kovin turha laite, ellei sille ole saatavilla yrityksen tarvitsemia sovelluksia. Kannattaa myös miettiä, millaisia uusia käyttötarpeita lähitulevaisuudessa voi tulla. Kun puhutaan sovelluskaupoista saatavien sovellusten määrästä ja laadusta, iPad päihittää kirkkaasti muut. Lähes kaikki ohjelmistoyritykset tarjoavat ensimmäisenä sovellukset iPadille ja iPhonelle. Monien tarvitsema Microsoft Office on saatavilla kaikille kolmelle alustalle, mutta parhaiten se toimii iPadilla ja Windows-laitteilla.

Yrityskäytössä tablet on kovin turha laite, ellei sille ole saatavilla yrityksen tarvitsemia sovelluksia.

Mikä laite liikkuville työntekijöille?

Oma suositukseni yritysten liikkuville työntekijöille on iPadit. Ne ovat laadukkaita ja helppokäyttöisiä, lisävarusteita on runsaasti ja niiden elinkaari on pitkä. Myös sovellusvalikoima on ehdottomasti paras. Lisäksi iPadit istuvat erittäin hyvin yhteen yritysten muiden järjestelmien kanssa – ennakkoluuloista huolimatta. Applen ja IBM:n aloittama yhteistyö on tästä hyvä esimerkki. Miinuspuolena on erityisesti alkuperäisten lisävarusteiden hinta. HDMI- ja VGA-adaptereita ei siis kannata unohtaa asiakkaalle!

Android-laitteita on vaikea suositella yrityskäyttöön. Niiden elinkaari on heikoin ja myös tietoturvassa on suuria puutteita. 99% mobiililaitteiden haittaohjelmista on suunniteltu Androidille. Lisävarusteita on saatavilla, mutta valikoima rajoittuu lähinnä erilaisiin koteloihin ja ulkoisiin näppäimistöihin. Androidit eivät ole erityisen vaikeita käyttää, mutta monet valmistajat lisäävät niihin omia lisäohjelmia, joten kokemus voi olla hieman sekava. Jos kaikesta huolimatta aiot ostaa Android-laitteen, kannattaa ehdottomasti valita kalliimman hintaluokan laite.

Myös laadukkaimmat Windows-laitteet, kuten Microsoftin omat Surface-tabletit voivat olla hyvä vaihtoehto. Ne ovat täysiverisiä tietokoneita, joiden käyttö on helpointa hiiren ja näppäimistön avulla. Ne ovatkin suunniteltu korvaamaan kannettavat tietokoneet. Miinuspuolia ovat heikompi käytettävyys, paino, akun kesto ja sovelluskaupan iPadeja ja Androideja heikompi ja suppeampi valikoima.

Suositukseni on sama, mikäli aiot hankkia tabletit esimerkiksi kotiin tai kouluun. Jos budjetti on tiukka, kannattaa valita ratkaisu, joka palvelee hyvin usean vuoden ajan. Reilun neljän vuoden ikäiset iPad 2:set ovat vielä monessa paikassa jokapäiväisessä käytössä.

Sami Suni

Toimin Valu Digital Oy:ssä myynti- ja asiantuntijatehtävissä. Lisäksi johdan Valu Mobile Oy:tä, jonka päätuote on Showell-niminen sovellus.

KOMMENTIT
 1. Toni Hintikka

  Toni Hintikka

  9.12.2015

  Olen samaa mieltä tuosta turhasta tallennustilasta, mutta 16 GB on tabletille aivan liian vähän. Itse menisin tabletissa suurimpaan tallennustilaan, koska iPad-sovellukset vievät enemmän tilaa kuin iPhone-sovellukset.

  Vastaa
  • Avatar

   Sami

   25.1.2016

   Riippuu siitä kuinka paljon tietoa voidaan tallentaa pilveen. Itse näkisin, että jos laitetta ei käytä kamerana tai ei aio ladata offline-tilaan videoita niin 16 Gt riittää varsin hyvin.

   Vastaa
 2. Avatar

  Down2Earth

  21.12.2015

  Muuten ihan hyvä artikkeli, mutta ihmettelen tätä höpsöä argumenttia: ”Windows-laitteet, kuten Microsoftin omat Surface-tabletit” … ”Miinuspuolia ovat … sovelluskaupan iPadeja ja Androideja heikompi ja suppeampi valikoima”. Microsoftin Surface tableteissa on täysiverinen Windows PC käyttöjärjestelmä. Ei niihin tarvita mitään hassuja sovelluskauppoja vaan niihin käyvät kaikki n. 25 vuoden aikana kehitetyt Windows-sovellukset.

  Vastaa
 3. Avatar

  Sami

  25.1.2016

  Pahoitteluni, että vastaan vähän myöhässä 🙂 Itse hankin Surface-tabletin jokin aika sitten, siitä ei vielä paljon kokemusta ole, mutta laitteena laadun puolesta vaikuttaa ihan hyvältä. ja on totta, että siihen voi asentaa vanhat Windowsille kehitetyt ohjelmat, joita on varmasti vaikka millä mitalla. Mutta ohjelmistobisnes on muuttunut paljon siitä mitä se oli 25 vuotta sitten. Nyt kun tiedon tallennus ja käsittely hoituvat pilvessä niin sovellukset voivat tarjota käyttöliittymän, jonka kautta tietoa syötetään, selataan ja katsellaan. Sovelluskauppojen kautta ohjelmistojen tai sovellusten jakaminen ja ostaminen vaivatonta. Toki monia yritysten tietojärjestelmiä käytetään nettiselaimen kautta, mutta niihinkin sovellukset voivat tarjota nopeamman ja helpomman käyttöliittymän. Ja oma lukunsa on myös se mikä vaikutus tällä kaikella on hinnoitteluun. Nyt pienilläkin yrityksillä on mahdollisuus hankkia käyttöönsä ohjelmistoja, jotka aikaisemmin ovat maksaneet heille liikaa. Tutkimusyritys Gartner totesi sovelluksista seuraavaa: ne ovat yleensä intuitiivisia käyttää ja ovat suunniteltu palvelemaan tiettyä tarkoitusta. Tämä on juuri se mitä käyttäjät haluavat.

  Vastaa

JÄTÄ KOMMENTTI