Kollegani Jussi Mäkinen huomautti oivallisesti  “Viimeinen kirjoitus ilman tekoälyä” – kirjoituksessaan, että tekoälyn yleistyessä, jokaiselle meistä jää oikeastaan vain päätös siitä, kummalle puolelle kehitystä aikoo jäädä. Oletko sinä jo tehnyt päätöksesi? 

Olen itse joutunut pohtimaan rajusti sitä, millainen oma suhtautumiseni uuteen teknologiaan on. Myönnän, se on melkein aina epäilevä. Monet teknologiaan itseäni avoimemmin suhtautuvien näkemys on, että kehitys on vääjäämätön, näin se vain menee, hyppää kyytiin tai jää luolaan asumaan. 

Edetäänkö vauhdilla vai varmuudella?

Tekoälystä kuitenkin varoitellaan muun muassa Tutkijoiden, kehityksen sisäpiiriläisten sekä Chat-GPT:n luojan Open AI -toimitusjohtajan puolesta. Future Of Life Institute julkaisi myös keväällä 2023 vetoomuksen, jossa vaaditaan tekoälyn opettamisen pysäyttämistä ainakin puoleksi vuodeksi. Vetoomuksen sanoma kuulostaa minusta järkevältä: edetään harkitummin, jotta ehditään varmistamaan, ettei tässä hötäkässä tule luotua jotain, joka vie ihmiskuntaa väärään suuntaan. Pahimmissa tapauksessa tekoälyn liian vauhdikas kehittäminen voi tuhota jotain sellaista, jota kukaan meistä ei ole osannut vielä edes ennustaa.

Karrikoidusti: Osattiinko ennustaa, että opiskelijoiden deittiappi tai tekstiviestiä mukaileva keskustelurinki voisi tulevaisuudessa edesauttaa massojen väkivaltaisia toimia tai myrkyttää kokonaisia ihmismassoja väärällä tiedolla? Tiesivätkö Instagramin perustajat, että nuorten naisten pahoinvointi ryöpsähtää käsiin kun filtteröidyt kuvafeedit valtaavat mielikuvat tavoiteltavasta elämästä? Ja voisin vaikka vannoa, että TikTokin päässä tiedetään tarkalleen, mitä ihmisen keskittymiskyvylle tapahtuu, kun sille syöttää alle puolen minuutin videoita jatkuvalla loopilla.

Kehitys tuo helpotusta ja ymmärrystä 

Vaikka suhtaudun teknologiaan epäillen, en silti ole aivan boomeri. Sosiaalinen media lisää ehdottomasti yhteisöllisyyttä, osallisuutta sekä luo ymmärrystä toisista ihmisistä ja kulttuureista. Vihaisista solvauksista huolimatta, Twitter tuo julki etenkin valtaapitävien mielipiteitä sekä mahdollistaa yhteiskunnallisen keskusteluun osallistumisen huomattavasti helpommin ja nopeammin kuin koskaan. 

Miten on uusimman teknologisen tulokkaamme ChatGPT:n laita? Tekoäly auttaa ainakin kaltaistani asiakasrajapinnassa toimivaa, markkinoinnin ja viestinnän kanssa tekemisisissä olevaa tietotyöläistä helpottamalla asioiden kirjallisessa selittämisessä, poistamalla tuskaa silloin kun järkevää tekstiä ei synny sekä uusien asioiden oppimisessa. En ainakaan vielä usko, että se osaisi kirjoittaa tekstiä juuri minulle sopivalla tyylillä, mutta ainakin se auttaa minut alkuun. (Tämä teksti on muuten aivan omaa tuotosta.)

Tekoäly avuksi kaikille, ei vain harvoille

Tunnen lukuisia ihmisiä, jotka ovat hyvin innoissaan tekoälystä ja sen tuomista mahdollisuuksista – ja hyvä niin. Tekoälyyn liittyvät huolet on kuitenkin myös kuultava ja niitä on ymmärrettävä, jotta päästään käsiksi siihen, mihin kaikkeen tekoälyä kannattaa käyttää.

Oma suurin huoleni on, miten huolehditaan siitä, että tekoälyn tuomat hyödyt valuvat kaikille eikä vain tietylle jo valmiiksi teknologiaa hyvin käyttäville – ja usein myös kaikista parhaiten toimeentuleville ihmisille?

Oma suurin huoleni on, miten huolehditaan siitä, että tekoälyn tuomat hyödyt valuvat kaikille eikä vain tietylle jo valmiiksi teknologiaa hyvin käyttäville – ja usein myös kaikista parhaiten toimeentuleville ihmisille? 

Oma kantani tekoälykeskusteluun ja sen vauhtiin on seuraavanlainen: kyllä, sinun tulisi hypätä kehityksen kyytiin ja tehdä se mieluiten jo tänään. Samalla suhtaudun myönteisesti siihen, että tauko kehityksessä tulisi ottaa, jotta varmistamme, että kaikki se hyvä, joka tekoälyn myötä saadaan käyttöön, edistää ihmiskuntaa yhteisönä eikä ainakaan lisää jo nyt valtavaa epätasa-arvoa ihmisten välillä.

Käännän katseeni toiveikkaana poliitikkojen suuntaan ja heitän palloa myös jokaiselle, joka tekoälyä alkaa hyödyntämään työssään, yrityksessään tai yhteisössään: miten tekoälyyn liittyvää tietotaitoa saisi jaettua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa niin, että itsesi lisäksi siitä hyötyy kollegasi, työnantajasi tai vaikka urheiluseuran jäsenvastaava Jouni. 

Pidetään kaikki kehityksessä mukana niin tekoäly ei jätä meitä!

Tilaa Statement-uutiskirje

Share This