Tämä kirjoitus on poikkeuksellisesti kirjoitettu täysin ilman tekoälyä. En tiedä, onko järkeä olla käyttämättä sitä, mutta tuleepahan kokeiltua.
Muistan, kun ihmettelin Twitterissä vuosi–pari sitten videota GPT-3:sta, joka täytti Google Sheetsin soluja automaattisesti edellisten solujen perusteella. Aloin kiinnostua teknologiasta ja viime syksynä kokeilinkin jo erilaisia OpenAI:n GPT-3-tekoälymalleja. Sitten joulukuun ensimmäisenä aamuna huomasin tweetin ChatGPT:stä – olin myyty saman tien. Ilmainen malli alkoi lyhyen alun jälkeen olla ylikuormitettu ja hankinkin maksullisen plus-tilauksen heti kun se Suomessa oli mahdollista.
ChatGPT on muuttanut käyttäytymistä: olen huomannut kirjoittavani Googleen kuin kirjoittaisin ChatGPT:lle ja Googlen käyttö on ylipäänsä vähentynyt omalla kohdallani ChatGPT:n myötä. Ei siis ihme, että Google on kehittänyt omaa malliaan, Bardia. Uskallan myös aika varmana tietona ennustaa, että muiltakin toimijoilta tulee vastaavia tekoälymalleja lähitulevaisuudessa.
API yrityskäyttöön
Maksullisen plus-mallin lisäksi OpenAI on tuonut markkinoille myös API-rajapinnan, jonka kautta syötettyjä tekstejä ei Open AI:n sanojen mukaan käytetä mallien kehittämiseen eli se on ehdottomasti turvallisempi valinta yrityskäytössä. Henkilö- tai muuten salattavia tietoja en kuitenkaan sinnekään suosittele syötettävän, ainakaan ilman pseudonymisointia.
ChatGPT:ssäkin on puutteita, mutta kannattaa muistaa, että sekin kehittyy koko ajan. Uudehko GPT-4-malli ratkaisee ongelmat paremmin, vaikkakin tällä hetkellä paljon hitaammin kuin edeltäjänsä. Faktoja esimerkiksi suomalaisiin henkilöihin liittyen sekään ei kuitenkaan hallitse mitenkään erityisen hyvin. Muun muassa näistä henkilöihin liittyvistä faktapuutteista johtuen ChatGPT on myös herättänyt vastarintaa. Esimerkiksi Italia keskeytti palvelun käytön maassaan, osittain juuri ChatGPT:n faktojen säästeliään käytön takia. Italialaiset pääsevät kyllä taas käyttämään GPT:tä, mutta vastaavia haasteita voi tulla myös jatkossa.
Promptien hiominen kannattaa
Jos jostain syystä et ole vielä kokeillut ChatGPT:tä, kannustan ainakin kokeilemaan sitä. Se ei ole täydellinen, mutta esimerkiksi omassa työssäni se helpottaa ja nopeuttaa asioita. Perustason tekstituotos syntyy nopeasti ja vaivattomasti. Jos haluaa nousta keskitason yläpuolelle, pitää joko käsin editoida tekstiä tai sitten pyytää ChatGPT:tä editoimaan tekstiä paremmaksi. Vaikka koen olevani vielä ihan pelkkä oppipoika ChatGPT:n hyödyntämisessä, olen huomannut, että kasvattamalla kysymyksen eli promptin kokoa ja antamalla lisätietoja lopputulokset vastaavat tarpeeseen usein paljon paremmin. ChatGPT:n tehokas käyttö vaatiikin uusia taitoja, joita voi kartuttaa juuri ChatGPT:n avulla: sekä harjoittelemalla käyttämistä että kysymällä siltä itseltään apuja sen hyödyntämisessä.
ChatGPT:n tehokas käyttö vaatiikin uusia taitoja, joita voi kartuttaa juuri ChatGPT:n avulla: sekä harjoittelemalla käyttämistä että kysymällä siltä itseltään apuja sen hyödyntämisessä.
Tekoäly yleistyy joka tapauksessa, joten valittavaksi jää, kummalla puolella itse aikoo seistä. Tekoälyn kanssa työskentely tarvitsee uusia taitoja eikä ihmisiä olla vielä muuttamassa tarpeettomiksi. Tekoälyn tuottamat vastaukset pitää myös validoida, ainakin tätä kirjoitettaessa. Osaamista vaaditaan, kun arvioidaan tuotosten oikeellisuus. Vaikka olen itse generalisti, niin joudun toteamaan, että tulevaisuudessa kannattaneekin olla syvä tietämys jostain erityisalueesta. Kone kun auttaa pääsemään alkuun melkein asiassa kuin asiassa.
Miltähän tämä artikkeli näyttäisi, jos kuitenkin pyytäisin ChatGPT:tä parantelemaan tätä?